søndag den 6. januar 2013

3 Digte om landbruget


Landbrugsdigt                               

Diverse noter  og citatklip  i K.M.’s Maylandkalender.

(fra efteråret 1998 og foråret 1999).

Jakobsminde

 

12.sept.  Let skyet, tørt. harvet. 

13.sept Tørt. Jeg fik skulderen i klemme mellem porten og vognen. Læge (?)

3.okt. Sol. Sku man skifte til Bintje.

14.okt. Truende skyer. Er mest til King Edward stadig.

15. okt. Radioen kører med morgenandagt fra Domkirken i Kbh.:....  ”Jorden er hellig”. (Ja, vi skal nok komme i den, om ikke før så siden).

 ”Adam afleverede et ribben. Sønnerne arver jorden”. (er så lige spørgsmålet)

17.juni. Overskyet. Tyndet roer. Dilettant i Forsamlingshuset.

18.juni.  Dagregn. Læbæltet.

20.juni. Diset, regn. 18 grader. Nr 12 dyrlæge?

15.okt. Fra tv, DR1 forleden: ”Den første bonde var jæger.” (Mageløst. Og så bliver man kommunelærer eller stadig bonde.) og videre:  ”Domesticering. Levende madlagre”. ( Ja, vi producerer fødevarer. Behøver ingen statue rejst).

15.okt Regn. To kvier, måske dyrlæge. Og mig og min skulder med.

15.okt. fra samme TV-udsendelse:  ”Udflytningen stabiliserede nationen.” ( ja tak, det var vel velfærdstaten, netop vi løb i gang. Nye toner).

”Drikkevand er lige så helligt som jord”. (Osse for mig).

20. okt.  Skyet, kuling.  Jens Ankersen død i dag. Krans. Måske pude
21. okt. Opklarende.  Farestald i år (?)

……………………………………..

3.maj.  Tørt, blæsende. Skær og en muldplade bøjet

4.maj.  Diset, men de lover bedring. Notering nede. Kørt ajle ud.   Der snakkes Co2-udslip. Der snakkes bønder og skiderikker. Har sagt avisen op. Jeg er lige så afhængigt af drikkevandet som jer..

8.maj. Gråt. Om aften hos Jensens Taksensand,  han viste lysbilleder fra  Harzen. Bus. 8 dage.

9. Storm/kuling. Kunne man på bedste metereolog-vis leve af og på trods af vejrliget..  om det så  sner eller hagler.

20. Skyfrit. Renset roer.

21. Vejret tørt. Marked i Bisgaard i morgen. Hoppekåring.

22. Blandet. Sået kali + thomassulphat og det andet. 

24. Udklip fra Stiften, året før, limet ind: …General Lüttichau lånte 20000 rigsdaler af kammerherre Reedtz, barritskov, formentlig til at købe Tjele Gods for. Man førte pænt stort hus: 36 personer med godsforvalter og ridefoged i spidsen. Og her skal nævnes  til den dgl opvartning brugtes 2 tjenere, en kammerjomfru og to frøkenpiger og 1 stuepige. (!!)

25. Tørt. Lufter. Udtynding af kålrabi. Smed (vognaksel).

26. bintje bliver det. Det prøves. 

27.  Tørt, blæsende

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Digt til landbruget  2.
 


---------------------------------------------------------------------     

 

HISTORISK BREV FRA HJEMSTAVN til lokalhistorisk Årsskrift

 

 

Nord for Vejrum, på den anden side af A16 og helt på tværs af Tjele Langsø har der ligget en vandmølle. Den er væk nu og det er også lige meget. Landsbyen hedder Bigum, har aldrig været der undtagen en enkelt gang jeg forvildede mig derned for mange år siden. Møllen er blevet fundet, dvs sporene af den er blevet fundet i gamle tekster, kan man sige. De handler nu mest om to møllersvende, faktisk sønner af mølleren selv, og de måtte af hver med to fingre, fordi de havde sværget falsk. Det hele, i hvert fald deres brøde skete ved landstinget i 1631. Sagen handlede om, at de havde løjet omkring indtjeningen ved møllen. De havde svoret en mindre indtjening, end der reelt var tale om. Om det gav skattefordele eller andet, fortier historien, men Mickel og Anders skulle af med fingrene i hvert fald. De to fingre, man bruger, når der skal sværges. Så skulle de nok lade være med det en anden gang.

Man følger vejen ud for søbadet i Bigum og følger en grusvej østerpå. Der passerer man en bæk. Ikke nogen stor en af slagsen, men nok til at kunne fylde møllens vandmagasin. Møllen, en såkaldt skvatmølle, kunne arbejde ved ret små vandmængder. Voldene omkring møllerdammen kan stadig anes, hvis man kører forbi grusvejen. På Herremandens tid var godset lige i nærheden, Westergaard, faktisk større end Tjele Gods, på Erik Grubbes tid i 1600-tallet, men nu er gården revet ned.  Der er fundet mange mønter og sølvknapper, som også næsten, kun næsten fortier den gamle historie.

 

 Hvor rimelig straffen var, kan man ikke diskutere.

 

Og det var den tid, og da var det jo i orden. Meget af det vi gør i dag, ville så tilsvarende ku koste mange forskellige legemsdele, så man umuligt kunne passe sine gøremål.  Min nabos hænder – ja, op til albuen- ville ryge, sådan som han leger konge i byen.

 

Så tænker jeg på Bette Ib og hans døde svin, der bare lå og rådnede i stabler. Ja dengang tænkte jeg: skidtknægt. (og dér overvejede jeg, at begge ben sku cuttes lige ved hoften). Så tænkte jeg et par år efter, at hold da kæft, hvor måtte hans liv ha været smadret.

 

Jeg tænker i det hele taget på de af mine venner, der måtte køre lemlæstede rundt på små trævogne, hvis det kom for en dag, hvad de har lavet af ting og sager. Mindes Poul der gemte en stjålen kylling under hatten i brugsen.  

 

”Jeg prøvede tit at få dem fra det”, prøver jeg at sige højt. Men det virker ikke rigtigt. Nå, pjat at forholde sig sådan til noget der har været. Siger jeg osse højt. Det virker nogen gange.

 

Og så tænker jeg:

Hvilke organer skulle der så særligt cuttes i dag:  

Ved bedreviden, ved jalousi,ved hykleri, ja alle dødssynderne mm, ved at give fingeren fx til pædagokker, kommunelærere og bønder (med svinebaroner er det vel ok), kommer så uheldigvis lige i tanke om at den heller ikke går.

 ----------------------------------------------------------------------------------------

landbrugsdigt nr 3:




Bibelhistorie, digt i 6 tableauer                                          


Abel fik direkte besked i masken.//Kain var ikke Abels vogter, mente Kain./ Brødrene dyrkede jorden (korn og kvæg)/ så begravede den ene bror den anden.

                                                   

// Moderen var forlænget med et ribben fra faderen// Hun sagde det var slangens skyld det hele//med det hele mente hun, at det var samfundets skyld, fiskernes skyld, lærernes, kommunens, krisen og agerdyrkernes/ de andres skyld i hvert fald//   

 

/ og langt senere forlængede man en gris med et ribben mere. //Var det eksporten til England? //Eller landmanden? // eller man?// eller Adam?/ eller kommunen? eller sult, der fremavlede forlængelsen?//eller iboende strukturer?

 

// I mange år kortsluttede min tanke omkring indemuring af prinsesser i form af fx det russiske livegenskab//eller  anderswo: under danske navne som vornedskab og Stavnsbånd  //Men ok, det stabiliserede grevskaberne og krigsvæsenet.// 

// Senere vender verden og sender et overskud af mennesker til byen/

/Mindes billedet af lejekaserner, hvor der sku 3-4 outsourcede med hustruer til at suge kalken fri for væde// Og tilbage i jorden igen//

// Slangen har mange navne/ Og aben med/ og grisen/ og ..  


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar