mandag den 9. december 2013

MUTE af Cindy Lynn Brown og Anders Vægter Nielsen


En stemningsrapport af en bog, netop læst af Blogejeren.

 (foto, se nederst på siden)
Cindy Lynn Brown og Anders Vægter Nielsen: Mute

(forlaget Spring)

 

….meget fine billede-tanke-sceneskift meget sikkert ført igennem, psykologiske minibevægelser, der ikke virker påført, men subtilt by showing, not by saying. Fint styret med tale-tankestrømmene, og især dygtigt, fordi præget af tænkte tale/tankebobler der naturligvis kan føres let tilbage til rette person i en form for dækket tale eller something, er gjort så suverænt organisk, fordi det strømmer ud fra bogens egen mikrofon, indlagt implicit.

jeg er glad for jeres bog. Det må jeg sige. Og det psykologiske niveau, de fine observationer, her omsat i især pardannelses-tingen og omkring børnene. Det er  observeret og sprogliggjort. Jeg er ikke nem at gøre tilpas, men det gør bogen  mig...Lå i morges efter opvågningen kl 6 og læste og havde stor lyst til at fortsætte ...og gjorde det.

 

 De interne psykologiske bevægelser kører oven på en  samfundsmæssigt (europæisk) overflod, aldrig har man fået fjernet de helt absolutte behov for mad, varme bukser, sundhed og øl og det at dethele det mazlow'ske bundniveau er forladt, før man giver pladsen til forkælelse og forbrug og barnlil's guddommeliggørelse.
Og kiedsomhedens problem åbenbarer sig i slipstrømmen. Kedsomhedens problem og tilsvarende medførende  -smådekadent åndløshed, når man ligesom kikker forbi og bag om bogens sceneri.

Konventionen, de gældende mere eller mindre idiotiske normer er automatiserede. Husets vægge skal da males hvide hen af en kant. Fladskærmen vokser som tapet. Og så en halvmaraton til far og  alt sammen fint nok, hvis ikke... Det står der ikke på den måde, men det må nødvendigvis være forudsætningen.

Hvor mottoet nødvendigvis må være "for det skal man da." Det plejer man da.

Hvad man nu skal.

 

 

Ikke at det står der direkte, men jeg læser det ind som præmisser for at handle som familien gør.

 

#Intet er Mennesket mere uudholdeligt end at være i fuldkommen Hvile, uden lidenskaber, uden Forretninger, uden Adspredelser, uden beskæftigelser.  Da føler han sit intet, sin Forladthed...(pascal, den gamle dreng)#

 

 Jeg har læst bøger, der er sådan, i sig selv. Eller rettere jeg holder til 20 sider højst.

 Her i MUTE tages derimod feberen på de  konventioner, der fører til den luksus-kummer.  Den kage, vi alle mere eller mindre står i og bager med  på.   

 

 Tomheden, som igen skrives frem i personernes gøren og rutiner og utroligt tæt så den totale genstandsgørelse af den anden.  Det sidste forudsætter det første. Sproget er præcist. Analyserne, der kan hives ud af personernes manøvrer er præcise. Beskrivelserne der kan høres i bogens explicitte realiteter (isbjergets synlige spids) og hvad de implicit (de halvfems % af bjergets underjordiskhed) dækker over i pardannelsens magtkamp.   Og kønnenes magt(om)fordeling siden halvfjerdserne afspejler sig tydeligt. Og at manden er den mest svagtpissende i jeres fortælling …er rigtigt i jeres fremvisning.


Mute
Mute
Roman. Af Anders Vægter Nielsen & Cindy Lynn Brown.
MUTE er en fortælling om en mand og en kvinde og to børn, deres to børn.

MUTE er en fortælling om mandens og kvindens tanker og kommunikation.

MUTE er en fortælling i seks faser over seks dage.

MUTE er en dagligdags fortælling.

MUTE er Richard og Benedikte og Dylan og Ditte.

MUTE er muligvis en gåde.
Det summer i hele kroppen, han sætter sig op, lidt for brat, det skvulper i brystet, i maven, smagen af gammelt hvidløg og eddike, fandens også, at der ikke er noget toilet i den her hytte. Det er uoverskueligt at være nødt til at tage tøj på først. Lagenet er krøllet sammen til den ene side og madrassen stikker sært mod huden. Ungerne råber inde i stuen, de skændes om et eller andet, det er svært at høre, hvad det er, for deres stemmer bliver helt skingre og glider ind i hinandens. Om nogle år, når Dylans stemme går i overgang, så kan det ikke ske mere. Benedikte ligger under hovedpuden, mon hun er faldet i søvn igen, eller er det lyset, der er ...

Kan købes som e-bog hos online boghandlere
ebogknap
kr 198.00
×

Vægter & Brown

Anders_Vaegter_Nielsen
Anders Vægter Nielsen
(f. 1963)
Forfatter, historiker, journalist.
Mute er hans første roman. Han har tidligere bl.a. udgivet Lines store dag (børnebog s.m. Mikkel Larris), Ved hjørneflaget står Mahatma Ghandi (Ordbilleder) samt senest, i 2011, Speer 2, (kortprosa).
cindylynnbrown
Cindy Lynn Brown
(f. 1973)
Er ud af en dansk/amerikansk familie og nu bosat i Odense. Hun er uddannet mag.art i litteraturvidenskab og skrivekunst og organiserer desuden den årlige festival Odense Lyrik, der har eksisteret siden 2007.
Mute er hendes første roman.
Hun har endvidere udgivet digtsamlingerne
Rigtige børn vokser ikke op i forbifarten, Ildebefindende og Korrektur
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar