torsdag den 23. januar 2014

ARENA ny svensk poesi

Se denne email i din browser


FORLAGET ARENA | NYHEDSBREV
NY UDGIVELSE FRA ARENA
 

NY SVENSK POESI
 
Udkommer d. 6. februar 2014
 
 
“[…] Jeg er en svensk digter som kæmper for at det svenske sprog skal
blive mere spændende og udfordrende.

Jeg kæmper for Sverige og for den svenske konkurrencekraft.

Jeg er en selvstændig erhvervsdrivende som kæmper for den svenske krone.

Jeg ved hvad jeg er værd”

af “Barndomstolen”/“Børnedomstolen”
UKON

 
Nu kommer den fjerde antologi i serien Ny poesi. Med et udvalg af 14 yngre svenske lyrikere går turen denne gang til Sverige. 

Antologien tæller bidrag af: Ida Börjel, Jörgen Gassilewski, Anna Hallberg, Hanna Hallgren, Linn Hansén, Leif Holmstrand, Johan Jönson, Jörgen Lind, Ida Linde, Hanna Nordenhök, Fredrik Nyberg, Jenny Tunedal, UKON og David Vikgren. Lyrikerne er født mellem 1961 og 1983.

Diversiteten i antologiens udvalg er stor. For den danske oversætter er det alligevel påfaldende, hvor eksperimenterende lyrikken er i Sverige. Mange af digtene er præget af neologismer, af udeblivelsen af fortælling og et centrallyrisk jeg. Man hæfter sig ved den kritiske modus, som gør op med absolutte instanser, og de æstetiske kriterier, som brister. Nogle digte bærer præg af den personlige stemmes opgør med idealer og en absolut verden, i andre digte findes kritikken i digtets sprængte form. Der synes i langt mindre grad at være krav til rim, rytme og mening på den svenske lyrikscene, end vi ser det i Danmark. 

Ønsket med dette udvalg af lyrikere har været at give et øjebliksbillede af det størst mulige udsnit af det lyriske landskab i Sverige, velvidende at flere fremragende digtere ikke er med i udvalget. Således er konkretpoesien og lydpoesien fx slet ikke repræsenteret. Men håbet er, at udgivelsen kan være en introduktion og en øjenåbner, som kan anlede dem, der har fået vækket appetitten, til at gå videre på opdagelse på egen hånd. 

Ny svensk poesi er redigeret og oversat af Malin Waak og Nina Søs Vinther. Malin Waak arbejder som kulturskribent og oversætter. Nina Søs Vinther arbejder som forfatter og redaktør. Karsten Sand Iversen har været konsulent på udgivelsen og Henrik Majlund Toft har oversat digtene af UKON. 

I serien er tidligere udkommet Ny tysk poesi (2009), Ny polsk poesi (2010) og Ny islandsk poesi (2011). Serien Ny poesi præsenterer udenlandsk samtidspoesi i antologiens form. Serien indfanger tendenser i den nye poesi og fokuserer primært på yngre digtere. Antologierne i serien er tosproget, således at digtudvalgene både præsenteres på originalsprogene og i dansk oversættelse. 

Udgivelsen af Ny svensk poesi er støttet af Letterstedtska Föreningen, Kulturkontakt Nord, Nordplus og Kulturstyrelsen.
 
 
Som medlem af KLUB ARENA kan du få 35% RABAT på udgivelsens normalpris. Du kan læse mere om KLUB ARENA og melde dig ind lige her.
 
NY SVENSK POESI
Redigeret og oversat af Malin Waak & Nina Søs Vinther
361 s.
ISBN 97-8­87­-92684-33-2
 
Normalpris 128 kr. (+ porto)
(Bogklubpris 83 kr.)
 
Udkommer d. 6. februar 2014
 
 
Med venlig hilsen
Arena

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar